Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης

Η ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας στο Ιπποκράτειο

Αγαπητέ ασθενή, συνοδέ ή επισκέπτες,
Στις ημέρες μας παρά την καταπληκτική πρόοδο της ιατρικής επιστήμης καινούργιες αρρώστιες εμφανίζονται. Κάθε οικογένεια έχει περάσει ή περνά τον πόνο και την δοκιμασία της αρρώστιας και όχι μόνο για μία φορά. Όλοι αισθανόμαστε έκπληξη και λύπη για την αιφνίδια εκδήλωση της ασθένειας σε μας ή σε κάποιο κοντινό ή συγγενικό μας πρόσωπο.  

Η ασθένεια όμως είναι μία από τις οριακές καταστάσεις της ζωής του ανθρώπου, που μπορεί να συντελέσει στο να δει τον εαυτό του αυθεντικότερα, μακριά από την καθημερινότητα, μέσα στην ησυχία ενός δωματίου νοσηλείας. Μέσα από την ασθένεια μπορεί να καταλάβει κάποιος τη δυνατότητα που έχει να υπερβεί οδυνηρότατες καταστάσεις στη ζωή του. Μέσα από τη δοκιμασία της ασθένειας μπορούμε να κάνουμε την αγάπη προς τον  Θεό πιό αυθεντική, για να συνειδητοποιήσουμε ότι Τον αγαπάμε και πρέπει να Τον αγαπάμε όχι επειδή μας δίνει τα δώρα Του (όπως η υγεία, η οικογενειακή ευτυχία κλπ.) αλλά για Αυτόν τον ίδιο. Έτσι και ο πολύαθλος Ιώβ με τον τρόπο του αντιμετώπισε τις δοκιμασίες απέδειξε ότι αγαπούσε το Θεό και όχι για τα δώρα Του. Αγαπούσε το Θεό το ίδιο δυνατά και με σκοτωμένα τα δέκα παιδιά του, όπως και όταν ευτυχούσε.

Ο πόνος μας βοηθά να τοποθετηθούμε σωστά και απέναντι στους συνανθρώπους μας, τους οποίους, όταν δεν πονάμε, ενδεχομένως τους κάναμε άθελα ίσως, να πονέσουν εξαιτίας της εγωιστικής μας συμπροφοράς. Πολλές φορές άνθρωποι μέσα από τον πόνο συναντούν τον Θεό και Πατέρα μας. Ακόμη και όταν η ασθένεια είναι ανίατος. Ο πόνος τους πνευματικά ώριμους τους βοηθά να φθάσουν σε υψηλότερα πνευματικά επίπεδα.

Αν δούμε την ασθένεια μας παραχώρηση του Θεού, που αποσκοπεί στην πνευματική μας ωφέλεια, και όχι την τιμωρία και κακότητα του Θεού, ο οποίος είναι ΑΓΑΠΗ, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με καλύτερο τρόπο και με περισσότερη δύναμη. Άλλωστε η ζωή δεν περιορίζετε στα 70 ή και παραπάνω χρόνια πάνω στη γη, αλλά συνεχίζεται στην ατελείωτη αιωνιότητα. Με την ορθή αντιμετώπιση μπορούμε να οδηγηθούμε στην αγάπη, την ελπίδα και την αθανασία.

Το κείμενο αυτό έχει ως σκοπό να σε βοηθήσει ενημερώνοντάς σε για την ύπαρξη στο χώρο του νοσοκομείου ενός παρεκκλησίου, του Αγίου Παντελεήμονος (στη νότια πλευρά που βλέπει στην οδό Κωνσταντινουπόλεως), και την παρουσία κληρικών εντεταλμένων από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, οι οποίοι σε συνεργασία με την διοίκηση και το προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος ασκούν ποιμαντική, όπως λέμε, διακονία. Δηλαδή προσπαθούνε με τη βοήθεια του Θεού να εμψυχώσουν τους πάσχοντες, να προσφέρουν στους ασθενείς και τους συνοδούς τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης σε κάποια από τα προβλήματα της καθημερινότητας τους, καθώς ζουν μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στο νοσοκομείο.

Επιτελούν μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας προσφέροντας υποστήριξη, παρηγοριά, ανακούφιση, κατανόηση, ελπίδα. Ιδιαίτερα σε κείνους που λόγω της ευθραυστότητας της ανθρώπινης ζωής έρχονται αντιμέτωποι με την οδυνηρή και τραγική -ανθρωπίνος κρίνοντας- συγγενικού τους προσώπου απώλεια.

Η ποιμαντική αυτή διακονία προσφέρεται από ορθοδόξους κληρικούς προς όλους τους ασθενείς δόγματος ή πεποιθήσεως, αφού όλοι ήμαστε παιδιά του θεού και ο Χριστός δεν κάνει εξαιρέσεις ή διακρίσεις. Οι πιστοί ενός άλλου νόμιμου δόγματος, αν έχουν ανάγκη να επικοινωνήσουν με έναν «εκπρόσωπο» του δόγματος τους μπορούν να απευθυνθούν στους ιερείς και να ζητήσουν την παρουσία κάποιου εκπροσώπου του δόγματος τους για βοήθεια πνευματική.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων των ιερέων μέσα στο χώρο του νοσοκομείου συμπεριλαμβάνονται και οι εξής:

 • Επισκέπτονται και συνομιλούν με τους ασθενείς.
 • Συντροφεύουν και υποστηρίζουν πνευματικά τους συνοδούς των ασθενών.
 • Προσφέρουν ψυχολογική στήριξη στους γονείς που τα παιδιά τους νοσηλεύονται.
 • Δίνουν παρηγοριά στους ανθρώπους που έχουν χάσει κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο.
 • Τελούν στο ναό ακολουθίες και μυστήρια:
  • Θεία Λειτουργία τις ημέρες των εορτών βάση του προγράμματος (υπάρχει πρόγραμμα αναρτημένο σε κεντρικά σημεία του νοσοκομείου και έξω από το ναό).
  • Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο από 7:30 έως και 8:10 το πρωί. Μετά βγαίνουν στη συνέχεια και κοινωνούν στους θαλάμους όσους ασθενείς το επιθυμούν, εφόσον το έχουν δηλώσει (δηλώσεις στο ναό μέχρι 7:45 το Σάββατο πρωί).
  • Κοινωνούν τους πολύ βαριά ασθενείς (που κινδυνεύουν) όλο το 24ωρο, όταν τους καλέσουν οι συγγενείς.
  • Θεία Λειτουργία κάθε Κυριακή (από Οκτώβριο έως και Μάιο 7:30 – 10:00 π.μ ).
  • Παράκληση στην Ϋπεραγία  Θεοτόκο και στον Άγιο Παντελεήμονα κάθε Τετάρτη απόγευμα σύμφωνα με το πρόγραμμα.
  • Εξομολόγηση των ασθενών στους θαλάμους.
  • Εξομολόγηση συνοδών
  • Τελούν στις κλινικές μετά από συνεννόηση με τους υπευθύνους των κλινικών το μυστήριο του Ευχελαίου.
  • Τελούν το λεγόμενο «κλινικό βάπτισμα» στους αβάπτιστους ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο.
  • Κατευθύνουν και συντονίζουν ομάδες εθελοντών, που επισκέπτονται τα απογεύματα τους θαλάμους και συμπαρίστανται ποικιλοτρόπως στους ασθενείς και στους συνοδούς, εφόσον το ζητήσουν.
  • Στηρίζουν πνευματικά όσους από τους εργαζομένους το ζητήσουν.

Αν από τις παρακάτω διακονίες, τις οποίες σας αναφέρουμε ή κάτι άλλο χρειαστείτε, μπορείτε να περάσετε από το ναό ή να πάρετε τηλέφωνο.

Δείτε ακόμη

Η Θεία Κοινωνία

Αγαπητέ (ή) μας αδελφέ (ή), που βρίσκεσαι στό κρεββάτι του πόνου, είτε είσαι άνδρας είτε είσαι γυναίκα είτε μικρός είτε μεγάλος, για σένα συντάξαμε αυτό

Περισσότερα »