Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης

Η Θεία Κοινωνία

Αγαπητέ (ή) μας αδελφέ (ή), που βρίσκεσαι στό κρεββάτι του πόνου, είτε είσαι άνδρας είτε είσαι γυναίκα είτε μικρός είτε μεγάλος, για σένα συντάξαμε αυτό το φυλλάδιο, για να σε ενημερώσουμε σχετικά με τη θεία Ευχαριστία – Μετάληψη του πιστού, που αδυνατεί να προσέλθει στην εκκλησία, για να μετέχει στο Ποτήριο της ζωής, στη Θεία Κοινωνία.

Η αποχή από τις τροφές και η «κατά το δυνατόν»εγκράτεια είναι αναγκαία και τα κανονίζει προσωπικά για τον καθένα μόνο ο πνευματικός ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του καθενός.

Προϋπόθεση για συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία είναι αυτός που μεταλαμβάνει να έχει το λογικό και τις αισθήσεις του, να μη βρίσκεται σε κώμα.

Αν ο ασθενής είναι σε κατάσταση που δεν μπορεί να μιλήσει, είναι απαραίτητο να έχει συναίσθηση του ιερού Μυστηρίου και με τη βούλησή του να δίδει έστω και με μικρό νεύμα ή άλλο τρόπο τη συγκατάθεσή του να μεταλάβει. Συνεπώς Θεία Κοινωνία δίδεται μόνον στους ασθενείς που έχουν κάποιες από τις αισθήσεις τους για υγεία ψυχική και σωματική.

Για να συμμετάσχουμε στη Θεία Κοινωνία, όπου προσφέρεται το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας – χωρίς το Οποίο δεν μπορούμε να έχουμε ζωήν αιώνιον (Ιω. στ’, 54) – χρειάζεται οπωσδήποτε προετοιμασία. Προετοιμασία ζωής, λόγω της χριστιανικής μας ιδιότητας δηλαδή εξομολόγηση, αν είναι σε θέση ο ασθενής.

Η τελική προετοιμασία:

 • Πρέπει να σκεπτόμαστε το μέγα γεγονός της ημέρας. Οι σκέψεις, η συμπεριφορά, τα λόγια μας πρέπει να είναι προσεγμένα. Ο χρόνος πρέπει να διατίθεται στο «καθάρισμα» και την τακτοποίηση του «σπιτιού» μας, για να υποδεχτούμε το Μεγάλο Επισκέπτη.
 • Ζητούμε συγγνώμη από τους οικείους μας ή από όσους έχουμε λυπήσει με τις παραλείψεις ή τις ιδιοτροπίες μας.
 • Διαβάζουμε (αν μπορούμε) τη βραδινή μας προσευχή, το Απόδειπνο.
 • Διαβάζουμε (αν μπορούμε) με προσοχή την Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως.
 • Σηκωνόμαστε εγκαίρως και με ηρεμία ετοιμαζόμαστε (μετά τις 8:15 θα περάσει ο Ιερέας για να μας κοινωνήσει).
 • Πλενόμαστε (πρόσωπο – στόμα), φοράμε αν γίνεται καθαρά ρούχα.
 • Κάνουμε την Πρωινή μας Προσευχή.
 • Μόλις δούμε τον ιερέα κάνουμε το Σταυρό μας. Ανοίγουμε καλά το στόμα μας και περιμένουμε τον Ιερέα να βάλει μέσα την λαβίδα, δηλαδή το κουταλάκι με τη Θεία Κοινωνία. Και τότε κλείνουμε το στόμα μας.
 • Οι έχοντες τεχνητή οδοντοστοιχία αν θέλουν μπορούν να την αφαιρέσουν για να παραμείνει σ’ αυτήν κάποιος μαργαρίτης.
 • Μετά τη Θεία Μετάληψη δεν ομιλούμε, για να μην τυχόν φύγει και πέσει από το στόμα, ώσπου να πιούμε ή να φάμε κάτι.
 • Μετά τη Θεία Κοινωνία,διαβάζουμε (αν μπορούμε), την Ευχαριστία, δηλαδή τις ευχές που η εκκλησία έχει συντάξει. Είναι απόδοση ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης προς τον Κύριο που κατοικεί μέσα μας.
Κοινοποίηση
Facebook
Email

Δείτε ακόμη

Η Θεία Κοινωνία

Αγαπητέ (ή) μας αδελφέ (ή), που βρίσκεσαι στό κρεββάτι του πόνου, είτε είσαι άνδρας είτε είσαι γυναίκα είτε μικρός είτε μεγάλος, για σένα συντάξαμε αυτό

Περισσότερα »